Kéménybélelés

A meglévõ, jellemzõen falazott kéménykürtõk, vagy egyéb égéstermék-elvezetésre szolgáló berendezések utólagos béléscsövezési technológiái az utóbbi idõben széleskörû fejlõdésen mentek keresztül. A választató technológiák számát és minõségét a változó és fejlõdõ tüzeléstechnikának, valamint az elõírások szigorodásának köszönhetjük.

Teljesen egyértelmû, hogy az akár 20 éves meglévõ falazott kéményjáratok a mai kor tüzelõberendezéseinek égéstermék-elvezetésére nem alkalmasak.


A kéménybélelés az egyik leggyakoribb feladat a kéménytechnika szakterületén belül. Ennek magyarázata, hogy még napjainkban is viszonylag sok a régebbi építésű, ma már veszélyes állapotba került kémény, amely karbantartást, korszerűsítést igényel. A kéménybélelés és az esetleges javítások szükségességére általában a kéményseprők hívják fel a figyelmet. Gyakran amiatt is kéménybélelés szükséges, ha kazáncserére, komplett fűtéskorszerűsítés vagy új kazán beüzemelés történik, és emiatt megváltozik az égéstermékek összetétele, hőfoka, stb.


Kéményproblémák okai

  • Tömörtelenség
  • Nedvességgel szembeni érzékenység
  • Nagy hõ-tehetetlenség
  • Állékonyság, állagromlás

A korszerû tüzeléstechnikák alkalmazása kissé késõn, a gáztüzelõ-berendezések alkalmazásának rohamos elterjedését követõ 10-20 évvel késõbb jelent meg. Ezen idõszak a kéményjáratok tönkremeneteléhez, idõ elõtti állagromlásához vezetett. A korai technológiák magukban hordozták a mûszaki kiforratlanság, gyakorlatlanság összes gyerekbetegségét, anyagminõségüket tekintve pedig még a kor mûszaki szintjét sem ütötték meg. A mai napig a meglévõ falazott kéményjáratok közel 80%-a nincs felkészítve a korszerû gáztüzelõ-berendezések égéstermékének elvezetésére.


Az 1990-es évektõl a gázkészülék-piac nyitott a külföldi jellemzõen nyugat-európai piacok irányába, ahol a már korszerûnek számító kis füstgáz hõmérsékletû, jó hatásfokú készülékek voltak a meghatározók. A korábban átlátható, követhetõ gázkészülékek száma, mennyisége, típusa sokszorosára nõtt, magával hozva ennek minden mûszaki ódiumát. A külföldi gáztüzelõ-berendezésekhez csatolt égéstermék-elvezetõ berendezések is korszerûek voltak. Erre hazánkban csak késõn eszméltek rá. Miután már a piaci folyamatok okán elárasztották a korszerû készülékek a háztartásokat és a kémények maradtak a régiek, korszerûtlenek. A mûszaki elmaradottság és az érdekcsoportok profitorientált hozzáállása, valamint a fekete (u.n: maszek) szerelések tovább rontották az amúgy is borzasztó mûszaki állapotban lévõ kéményállományt.


Összefoglalva tehát ma már a minõségi technikát felvonultató gáztüzelõ-berendezéshez megfelelõen illesztett égéstermék-elvezetõ berendezésre van szükség a jó és biztonságos üzemeltetési feltételek megteremtéséhez. Mint EU tagállamra, Magyarországra is érvényesek az Európai Normák elõírásai. Az égéstermék-elvezetõ berendezésekre vonatkozóan számos EN szabvány áll már rendelkezésünkre. Az MSZ8452010 szabvány útmutatásai és elõírásai alapján remélhetõleg a minõség fog dominálni, az égéstermék-elvezetõ berendezések piacán.

Kondenzációs kazánok égéstermék elvezetõ rendszerek

A készülékek speciális változata az u.n. kondenzációs (vagy égéshõ) kazán, amelynél a tüzelõberendezés hõátadó felületén a tüzelõanyag égéshõjének jelentõs része hasznosul. Kondenzációs üzemû tüzelõberendezésekhez az egyik legkedvezõbb megoldás a mûanyag béléscsõvel ellátott égéstermék-elvezetõk alkalmazása. Fontos azonban meggyõzõdni arról, hogy az alkalmazott mûanyag nehezen éghetõ-e. A hazánkban érvényben lévõ tûzvédelmi elõírások szerint ugyanis csak nehezen éghetõ anyagból gyártott égéstermék-elvezetõ berendezéseket szabad beépíteni, függetlenül attól, hogy a termék rendelkezik-e CE jelöléssel, vagy sem.


Az épületgépészet dinamikus fejlõdésének köszönhetõen ma már olyan zárt égésterû (turbós) készülékek telepítése is lehetséges, melyek nem a helyiségbõl veszik az égéshez szükséges oxigént. Ezen gázkészülékek biztonságosak és jó hatásfokkal dolgoznak.

Kémény bélelése

Villany-, Víz-, Gáz Gyorsszervíz

A Villany-, Víz-, Gáz Gyorsszervíz szolgáltatásaival méltán szolgált rá hírnevére. Munkatársaink összesen több, mint 200 év munkatapasztalattal valamennyi problémájára akár azonnal is megoldást talál. Céljaink egyszerűek - jobban szolgálni ügyfeleinket, segíteni őket a fűtés-, víz-, gázrendszerek átlátásában, karbantartásában.